Novice Eksperimentalna terapija z matičnimi celicami paraliziranim ljudem povrne uporabo zgornjega dela telesa

Eksperimentalna terapija z matičnimi celicami paraliziranim ljudem povrne uporabo zgornjega dela telesa

 

Asterias Biotherapeutics objavlja dodatne napredke v motorični funkciji 6 in 9 mesecev od zdravljenja z AST-OPC1 pri pacientih s popolno poškodbo vratnih vretenc.

 

Fremont, Kalifornija - Asterias Biotherapeutics, ameriško biotehnološko podjetje, eden od pionirjev na področju regenerativne medicine, je 24.1. 2017 objavil pozitivne rezultate študije, ki so pokazali dodatne napredke pri motorični funkciji 6 oz. 9 mesecev po vnosu 10 milijonov AST-OPC1 celic pri ASIA-A pacientih s popolno poškodbo vratnih vretenc.

 

»Okrevanje in premikanje zgornjega dela telesa je kritično pomembno za paciente s tako hudimi poškodbami, saj to ogromno izboljša samo kvaliteto življenja, kot tudi zmožnost neodvisnega življenja«, pravi dr. Richard Fessler, predstavnik nevrokirurškega oddelka na Rush University in glavni preiskovalec v tej SciStar študiji. »Po našem mnenju so to pomembni napredki za paciente, saj uporabljajo svoje roke, dlani in prste«.

 

»Rezultati po vbrizgu 10 milijonov AST-OPC1 celic kažejo, da se izboljšane funkcije rok, dlani in prstov, do katerih je prišlo na začetku terapije, še obdržijo čez čas in se še izboljšajo«, pravi Steve Cartt, generalni direktor Asterias-a. »Dosedanji rezultati so zelo vzpodbudni, in že se veselimo pogovorov s FDA (ameriško agencijo za zdravila) sredi leta 2017, da najdemo pravi način uvajanja te inovativne terapije. Dodatno pa pričakujemo poročilo učinkovitosti in same varnosti po 12 mesecih od operacije, kot tudi podatke od trenutnih pacientih v preiskavah, tam nekje v 3. četrtletju tega leta«.

 

Skupno 6 pacientov je prejelo 10 milijonov AIS-A celic, 5 od njih je končalo 6-mesečno poskusno dobo, trije pa kar 9. Napredki v motorični funkciji zgornjega dela so merjeni glede na široko zastavljene mednarodne standarde (ISNCSCI). Poudarki zadnjih izsledkov:

 

Napredki v motorični funkciji:

  • Pri vseh 5 pacientih, katerim so celice vbrizgali pred vsaj 6 meseci, so že zgodaj opazili izboljšanje motorične funkcije (UEMS), že po 3 mesecih. Po zadnjih podatkih (6 ali 9 mesecev) so te funkcije obdržali ali še bolj napredovali.
  • Glede na ISNCSCI so vsi napredovali vsaj za en nivo glede motorične funkcije. Dva sta celo napredovala za dva nivoja, vsaj na eni strani, eden pa celo za dva nivoja, in to na levi ter desni strani.
  • Primerjava z zgodovinskimi rezultati – Asterias in ostali strokovnjaki so celo zbrali vso medicinsko zgodovino za vse te klasifikacijske standarde, da bi lahko jasno pojasnili spontano okrevanje pri pacientih, ki niso zdravljeni z matičnimi celicami, in tistimi, ki so. Vse to pokaže izjemno razliko pri tistih, ki so dobili AST-OPC1 celice.

 

 


Foto: Kris Boesen, pacient po terapiji z matičnimi celicami med razgibavanjem zgornjega trupa.  Vir: news.usc.edu

 

Varnost

 

Čisto sveži izsledki raziskave kažejo pozitivno naravo AST-OPC1. Neželenih posledic ni bilo. Vsi podatki v bistvu kažejo na varno administracijo teh celic pri pacientih, in to po hujši poškodbi vratnih vretenc.

 

 

Asterias je že septembra 2016 poročal o pozitivnih prvih učinkih. Današnji podatki to samo potrjujejo. Napredki pri pacientih so se obdržali, ali se celo še bolj izboljšali. Še več – vse to dokazuje hitrejšo in boljše okrevanje, kot pa tisto pri spontanem, nezdravljenem okrevanju, kar so ugotovili s primerjavo bivših poškodb in študij.

 

Kot ugotavljajo, je v ZDA letno okrog 17.000 ponesrečencev s hudo poškodbo hrbtenjače. Ocenjujejo, da so vseživljenjski stroški za takega pacienta okrog 5 milijonov dolarjev (!). Izboljšave funkcije roke in prstov lahko pomenijo nižje stroške, kot seveda tudi izboljšavo kvalitete in svobode življenja.

 

O SciStar študiji

 

Gre za študijo, kjer v do treh dozah pacientu vbrizgajo do 20 milijonov AST-OPC1 celic. Teh je največ 35, vsi imajo popolno poškodbo vratnih vretenc na območju C5 – C7, torej ASIA-A ali ASIA-B. Izgubili so skoraj vso motoriko pod mestom poškodbe in utrpeli hudo paralizo, tudi senzorično. AST-OPC1 so jim dali v 14 – 30 dneh od poškodbe. Zatem so bili pod drobnogledom, podvrženi raznim nevrološkim in drugim testom. Študija se zaenkrat izvaja na šestih ameriških centrih, kar bi Asterias rad še razširil na skupno 12 mest. Sklenjeno imajo tudi posebno strateško partnerstvo s kalifornijskim institutom, ki Asteriusu za te študije daje 14,3 milijona dolarjev.

 

O AST-OPC1

 

AST-OPC1, oz. »oligodendrocyte progenitor population« , pridobljen iz človeških matičnih celic, je pokazal tako na živalih, kot tudi »in vitro« (torej v laboratorijskih poskusih, oz. dobesedno »v steklu«), da ima vsaj tri potencialne regenerativne funkcije, in to na tako kompleksnem območju kot je hrbtenjača. Te funkcije vključujejo proizvodnjo nevrotrofičnih faktorjev, stimulirajo prekrvavitev in vključujejo mielin v poškodovane aksone. Vse to troje je ključno za preživetje, ponovno rast in prevodnost živčnih impulzov na mestu poškodbe. V predkliničnem živalskem testiranju je AST-OPC1 vodil do boljše motorične funkcije in na splošno boljšega stanja samega mesta poškodbe.

 

V prvi fazi kliničnih poskusov so petim poškodovancem na višjem delu hrbtenjače vbrizgali 2 milijona AST-OPC1 celic 7-14 dni od poškodbe. Prejeli so tudi manjše vsebnosti zaviralcev imunskega sistema prvih 60 dni. Prejem celic je bil pri vseh uspešen, brez škodljivih učinkov. Prav tako glede na podroben nadzor imunskega sistema ni nobenih dokazov, da bi njihovo telo zavrnilo zdravilo.

Glede na to preiskavo je dobil Asterias dovoljenje od FDA-ja za nadaljne poskuse na popolnih poškodbah vratnih vretenc, kar je tudi prva ciljna publika za nove študije.

 

 

 

Pridem.si

 

 

Vir:

 

 

http://asteriasbiotherapeutics.co/inv_news_listings.php?listing=1589&#asteriasNews

https://news.usc.edu/107047/experimental-stem-cell-therapy-helps-paralyzed-man-regains-use-of-arms-and-hands/

 

Komentarji:

Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS, 13. avgust 2017
https://goo.gl/GHtjjS Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS
Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS https://goo.gl/GHtjjS

Oddaj nov komentar