Novice Funkcionalna elektrostimulacija (FES)

Funkcionalna elektrostimulacija (FES)

 


Funkcionalna elektrostimulacija (FES) je metoda zdravljenja/rehabilitacije, pri kateri se aktivirajo mišice pod nivojem poškodbe hrbtenjače.

Ključne točke:

 • FES se uporablja za aktivacijo mišic, ki so šibke in/ali paralizirane po poškodbi hrbtenjače.
 • FES vključuje stimulacijo mišic med neko aktivnostjo, npr. telovadbo ali gibanjem.
 • FES je relativno varna in široko uporabljena metoda za izboljšanje mišične moči in kondicije po poškodbi hrbtenjače.

Raziskave dokazujejo, da je FES učinkovit pri izboljšanju mišične moči po poškodbi. Naj bi pa tudi izboljšal kondicijo, hojo, kostno gostoto, ampak za to so potrebne še dodatne raziskave.

 

Kaj je FES?

Vsebuje aparat za elektrostimulacijo, ki je povezan z elektrodami, katere se nastavijo direktno na kožo. Je zdravljenje, kjer je elektrostimulacija uporabljena na živcih, ki nadzirajo mišice. To povzroči kontrakcijo mišic in pomaga pri premikanju šibkih ali paraliziranih mišic.

Še ena variacija je z vsajenimi elektrodami v mišico, ampak še ni tako razširjena.

 


Foto: Nastavljanje elektrod. Vir: https://scireproject.com/community/topic/functional-electrical-stimulation/#1507785831379-13c49597-2664

 

Mišična stimulacija se uporablja po poškodbi hrbtenjače iz več razlogov:

 • Pospešiti gibljivost in moč šibkih ali paraliziranih mišic. Če se uporabi v kratkem po poškodbi, lahko pospeši okrevanje.
 • Izboljša kondicijo in zdravje – sploh, če se uporabi v kombinaciji z vadbo, kot je veslanje, kolesarjenje ali hoja. Takrat izboljša stanje srca, pljuč in prekrvavitve, kot tudi kostno gostoto.
 • Asistira in izboljša aktivnosti, kot so korakanje, vstajanje, stanje in oprijem dlani. Prav tako pa zmanjša spastičnost mišic.
 • Ohranja mišično maso pod mestom poškodbe – z redno uporabo FES-a se prepreči izguba mišic, ki so paralizirane.
 • Nadzira dihalne mišice in funkcijo mehurja (ampak le s posebnimi vsadki).


 

Foto: Primer uporabe FES-a med veslanjem. Vir: http://pavir.org/skeletal-health-in-the-lower-limbs-following-spinal-cord-injury/

 


Kako se FES uporablja?

Pred samo uporabo je nujno govoriti s specialistom, da je raba potem varna. Je tudi primerna za vsakega pacienta.

FES se ponavadi aplicira skozi elektrode, katere položimo na površino kože, na mišice pod nivojem poškodbe. Elektrode potem priklopimo na poseben aparat, ki »zažene« stimulacijo. Specialist za stimulacijo vam bo nastavil in določil terapijo oz. način stimuliranja ter trajanje.

Elektrostimulacija se potem počasi povečuje, vse dokler se mišica ne stisne. Glede na vašo senzibilnost se potem začutijo določeni mravljinci ali podobni občutki. Na to se sčasoma navadimo. Cilj je vzpostavitev učinkovite, a vzdržne mišične stimulacije.

Če poteka stimuliranje brez problemov, se lahko kombinira s kakšno vajo gibanja. To je lahko nekaj preprostega, kot dvig zapestja ali gležnja, ali kompleksnega, kot je kolesarjenje, veslanje ali hoja.

Trajanje je odvisno od ciljev terapije. Na začetku se znajo mišice hitro utruditi. Ponavadi se dela večkrat na teden, več tednov, da se dosežejo rezultati.

Strokovnjak bo nadzoroval vaš odziv, kot tudi vašo kožo, za morebitno rdečico ali draženje. Zatem boste FES lahko uporabljali sami.

 

Kako FES deluje, in kdaj ne deluje?

Naša telesa že naravno uporabljajo električne signale kot sestavne dele živčnega sistema. Ko se premikamo, možgani pošiljajo električne impulze vzdolž hrbtenjače in živcev vse do mišic. Poškodba hrbtenjače prekine to pot. Kakorkoli, če živci in mišice pod mestom poškodbe niso poškodovani, se lahko odzovejo na električne signale.

FES elektrode nastavimo na občutljiva mesta, mišice. Posebna vrsta elektrostimulacije potem sproži, da mišični nevroni pošljejo signale, in mišica se aktivira. Nepoškodovan periferni živec in zdravo mišično vlakno sta potrebna, da z zunanjim vplivom sprožimo kontrakcijo mišice.

 

FES se lahko uporablja za šibke oz. paralizirane mišice po poškodbi hrbtenjače, ne pa v kakšnih drugih primerih, npr. cauda equina, ali poškodbah živcev izven hrbtenjače. Živčne celice v nižjih motoričnih nevronih morajo biti nepoškodovane.

Podobno kot s telovadbo, je tudi redna uporaba FES-a potrebna za vzdrževanje učinkov stimulacije. Prenehanje uporabe FES-a pomeni za tiste s popolno poškodbo hrbtenjače zmanjšanje učinkov rabe FES-a. Pri tistih z nepopolno poškodbo pa se moč in gibljivost lahko ohranita tudi po prenehanju vadbe.

 

Foto: Nastavitev elektrod na peto. Vir: https://www.kreja.eu/

 

 

Omejitve

V nekaterih primerih FES ni varno uporabljati:

 • V bližini kakšnih vsadkov, npr. pacemaker-ja,
 • Na področjih raka ali v drugih resnih zdravstvenih težavah,
 • Na mestih krvnega strdka, ran, infekcij, poškodb kože ali slabe cirkulacije,
 • Pri nosečnicah,
 • Pri tistih z nedavnimi zlomi kosti,
 • Pri tistih s poškodbo živcev ali mišic blizu mesta, kjer bi se naj FES uporabljal.
 • Elektrode se ne smejo postaviti nad oči, na glavi, prsih, vratu ali genitalijah.


 

FES se naj uporablja previdno pri ljudeh, ki:

 • imajo napade,
 • imajo avtonomsko disrefleksijo (tisti z višjo poškodbo hrbtenjače),
 • imajo veliko, nekontrolirano spastičnost,
 • imajo hudo osteoporozo.


 

V vsakem primeru pa se je pred uporabo nujno pogovoriti s specialistom. So pa resnejše zdravstvene komplikacije pri uporabi redke.

 

Foto: Uporaba FES med kolesarjenjem in ob nadzoru. Vir: http://derekjones.typepad.com/blog/2011/05/motor-neuron-lesions-influence-on-fes-following-spinal-cord-injury.html

 

Stranski učinki so mogoči tudi zaradi nepravilne rabe FES-a. Nujno je uporabljati FES po navodilih in nastavitvah strokovnjaka. Na začetku rabe so mogoče večji stranski učinki, a sčasoma se telo nanj navadi, reakcija telesa pa zmanjša.

 

Ali FES izboljša kondicijo in moč?

 

5 različnih študij dokazuje, da FES izboljša moč in kondicijo mišic po poškodbi hrbtenjače. Kar 15 različnih študij pa prikazuje, da uporaba FES-a vsaj 3x tedensko, 2 meseca, izboljša kardiovaskularno zdravje. Študije tudi dokazujejo, da uporaba FES-a izboljša hitrost hoje in samo razdaljo, tako pri tistih s popolno, kot nepopolno poškodbo.

 

Ali FES pomaga pri drugih težavah, povezanih s poškodbo hrbtenjače?

Učinki FES lahko preprečujejo še nekatere neželene posledice poškodb hrbtenjače, npr. dekubituse (pritisne rane), izgubo kostne mase, spastičnost (krče) in ortostatsko hipotenzijo (nagel padec krvnega pritiska).

Možnost za nastanek pritisnih ran se zmanjša s tem, ko se poveča sama mišična masa. Razne študije pa tudi dokazujejo ostale naštete pozitivne učinke, ki spremljajo redno uporabo FES-a.

 

Toliko o teoriji elektrostimulacije mišic, o sami uporabi pa smo že pisali. Tudi video o uporabi si lahko ogledate, in sicer tukaj.

 

Če tudi vas to interesira in bi radi poskusili, se lahko za brezplačen preskus naročite pri podjetju:

KREJA d.o.o., Ljubljanska cesta 42, Trzin

Telefon: 01 564 17 14, 041 600 455

E-mail: info@kreja.eu  www.kreja.eu

                                                                                                                                 

 

Pridem.si

 

Vir:

 

https://scireproject.com/community/topic/functional-electrical-stimulation/#1507785831379-13c49597-2664

 


Komentarji:

Oddaj nov komentar