Novice Kako biti ZAKON vozičkar!

Kako biti ZAKON vozičkar!

 


Potrebujete injekcijo samozavesti? Poglejmo, kaj pravi Martyn Sibley o tem, kako biti legenda na vozičku.

Martyn zase pravi, da je profesionalna invalidna oseba. Podira meje in se bori za pravice invalidov že nekaj časa, in vse to ga je marsikaj izučilo. Sam ima sicer SMA (spinalno mišično atrofijo), kar po njegovih lastnih besedah pomeni, da ne more hoditi, dvigniti česa težjega od knjige ali se sam stuširati. Kljub temu vodi organizacijo Disability Horizons, napisal je knjigo Everything is Possible (Vse je mogoče) in počne marsikatere kul stvari (več o teh v nadaljevanju). Tako se je odločil z nami deliti 10 napotkov o tem, kako biti zakon invalid. Še preden jih pogledamo, pa nas opomni, da ne jemljimo življenja preresno. Šteje to, kar sami naredimo iz njega.

 

Martyn Sibley. Vir: http://www.martynsibley.com/about-me/

 

Pa poglejmo:

 

1.       Planiranje

 

Ko rabiš dvigalo in dostopen WC za kakanje, je načrtovanje tvoj prijatelj. Ko sem letel v Avstralijo, sem moral splanirati dobesedno vsak izlet na stranišče, da sem lahko prispel v Singapur pravočasno. Pa ne gre samo za plan kakanja. Ko si en zakon vozičkar, moraš tudi načrtovati zdravstvene preglede, osebne asistente, dostopne place in drugo organizacijo. Vse to ti bo prihranilo ogromno časa, in omogočilo narediti to, kar dejansko želiš.

So pa nekatere izjeme. Ste vedeli, da morate pred vožnjo z vlakom predhodno tja poklicati (ja, tudi v Sloveniji) in se najaviti? Za vas ne vem, a sam zaradi sestankov in opravkov vedno nimam točne ure odhoda – v tem primeru preprosto za*ebem sistem s svojim nasmehom in prijaznostjo!

 

2.       Komunikacija

 

Vir: http://disabilityhorizons.com/2017/04/how-to-be-a-kick-ass-disabled-person/

 

»Lahko potisneš mojo glavo malo naprej?«

»Aja, in mojo nogo malo nazaj? Ne to, drugo nogo.«

»Moje uho je zgrbančeno od vzglavnika. Ga lahko prosim poravnaš?«

 

To sem jaz pri nameščanju med spanjem. Samo ena od mnogih stvari, ki jih moram vsakodnevno skomunicirati svojemu asistentu. Zdaj si pa predstavljajte še straniščno in kopalno rutino!

Komunikacija je zelo pomembna v življenju. In potrebna za harmoničen odnos z družino, prijatelji in v službi. Boljši, kot si, dalje boš prišel.

Moji asistenti so ful pomembni zame. So moje roke in noge. So pa tudi ljudje. Pomembno je, da so tudi oni zdravi in srečni.

Zame komunikacija ni ukazovanje. Gre za empatičnost in poslušanje. Manire, sočustvovanje in potrpežljivost pripeljejo daleč.

Isto kot ko vprašaš neko organizacijo, da bi bili bolj dostopni za vse. Empatično razumevanje tvojega stališča z njihove strani bo tebi prineslo boljši položaj. Win-win situacije so vsepovsod – le najti jih je treba.

 

3.       Fizično zdravje

 

Edini trebušnjak, ki ga lahko naredim, je s pomočjo motorja na mojem vozičku. Nikoli ne bom Terminator, še vedno pa lahko kaj naredim za svoje fizično zdravje.

Invalidne osebe pogosto mislijo, da lahko krepijo le svoj um. Zakaj bi se trudil z zdravo hrano, spanjem, telovadbo? Navsezadnje moje telo ne funkcionira pravilno!

To je bilo v moji podzavesti vso adolescenco. Do nedavnega. Ugotovil sem, da je moj trebušček zrasel, bil sem bolj utrujen in mišice so me bolele.

Pač, postaral sem se ...

Pa se mi je prižgala lučka. Moje telo in um sta povezana. Poleg tega uporabljam svoje telo na več načinov, katere sploh nisem opazil.

Odkar jem bolj zdravo, spijem več vode, spim 8 ur, pijem manj alkohola, jem dopolnila in več telovadim, se tudi počutim bolje.

Ta »obleka« me mora še vrsto let nositi. Moj um ima velike načrte za naju!

 

Poskrbite zase! Vir: http://disabilityhorizons.com/2017/04/how-to-be-a-kick-ass-disabled-person/

 

4.       Čustvena stabilnost

 

Verjetno si mislite, da sem glede na vse vsakodnevne ovire, precej poklapan zaradi svoje invalidnosti. Saj sem v najstniških letih tudi bil. Sedaj sem dokončno skuliran glede svoje fizične šibkosti, navsezadnje je to zadnja stvar, ki me definira. Poleg tega moje stanje ni moja krivda ali od koga drugega. Ključ do moje sreče je, da imam urejeno pomoč države in socialne pravice. Ker potem vlečem jaz vse niti.

So me pa trpljenja drugih vedno prizadela. A sem našel način, kako ostati pozitiven. Enostavno ne pustim negativnim novicam, da mi pridejo do živega. Namesto tega delam v smeri rešitev. Pripravljen na sodelovanje.

Poleg tega sem se naučil izklopiti. Ven grem na svež zrak in prakticiram čuječnost. Uživam v hrani, pijači, projektih in druženju. Več berem in pišem, gledam dobre filme, predvsem pa uživam v cartanju s svojo sorodno dušo. Bljak, sori, ne vem, kako je to prišlo sem ...

Da potegnem črto – ne iščem vedno kontrole nad vsem. Slabe stvari se dogajajo. Zaupaj si, da boš storil pravo stvar – in glej točko 10 o učenju.

 

5.       Nega in pripomočki

 

Brez podpore za samostojno življenje je vse drugo nepomembno.

Svetujem ti, da se temeljito pozanimaš, kaj ti pripada, in tudi zahtevaš svoje pravice. Država ima kar dobro urejeno socialo.

Ni tvoja krivda, da si invalid. Družba bo to prepoznala in ti pomagala. Ne predaj se.

Bodi kreativen s tehnologijo, ki te obkroža. Moj pametni telefon je moja pisarna, z njim berem, pišem, poslušam, komuniciram in shranjujem dokumente. In s posebno aplikacijo štimam temperaturo v sobi. Tehnologija je vsepovsod – najdi prave rešitve zase.

 

6.       Stanovanjsko vprašanje

 

Naše okolje je zelo pomembno, tako za naše zdravje, kot srečo. Vsi bi se mogli zbuditi z občutkom varnosti, mirnosti, in uživanjem tega, kar nas obkroža.

Prvo je seveda najbolj očitno – dostop v samo stavbo in uporabljati vse, kar je tam. Kar ni vedno tako. Toda z raziskovanjem, znanjem in vizijo, je lahko vsak dom dostopen. Pri tem pomagajo razni pripomočki in tehnologija.

 

Naj je dostopno! Vir: http://disabilityhorizons.com/2017/04/how-to-be-a-kick-ass-disabled-person/

 

7.       Finance / služba

 

Če niste slišali novic – živimo v kapitalistični družbi. Ki je daleč od popolne. So pa drugi ekonomski modeli spodleteli. In, če nam je prav ali ne, rabimo denar za osnovno življenje, kot tudi za tisto, kar nas izpolnjuje.

Dejstvo je, da invalidnost stane več. Država sicer nudi določene ugodnosti, do katerih pa ni najlažje priti. Pozanimajte se tudi pri raznih organizacijah, kaj vam pripada. Ker – verjemite – splača se potrpeti, samo da postanete finančno stabilni. Na dolgi rok je to najboljše.

Če ste zmožni delati – delajte. Za omejen delovni čas, lahko od doma. Tudi delodajalcu se splača, da vas zaposli.

Sam sem delal v Londonu po 8 ur dnevno. Sedaj delam v glavnem od doma, in po svetu. Pišem bloge, sem avtor, direktor Disability Horizons in svetovalec. Delo me veseli in ohranja finančno neodvisnega.

 

8.       Odnosi

 

Ko sem opisoval svoje prejšnje seksualne izkušnje, sem zašel v težave, zato bom sedaj bolj splošen ;)

Isto kot s službo – ni razloga, zakaj invalidi ne bi našli ljubezni in imeli enkratnega seksa. Toda dejstvo, da me pijani osebki še kar sprašujejo, ali lahko »porivam«, mi kaže, da smo še dalec od tega.

Tako da vsak, ki ni sposoben ljubiti ali biti z invalidno osebo, ni vreden tvojega časa. A po šestih letih vodenja organizacije vidim mnoge, ki jim gre prav fino na tem področju.

Preprosto – bodi samosvoj. Uživaj življenje in podaj se v zmenkarsko sceno. Ne dovoli, da te uspehi ali neuspehi na randijih definirajo. In zaupaj vesolju, da stori preostalo.

 

9.       Izjemne izkušnje

 

Ljubim glasbo, fuzbal in potovanja.

Bil sem na mnogih koncertih po pubih, arenah in festivalih, in poslušal svoje najljubše skupine. Videl sem svoj klub Tottenham, Anglijo in mnoge druge tekme, po vsem svetu. Bil sem v ZDA, Avstraliji, Japonski in potoval po Evropi mnogokrat.

S pravilnim planiranjem, samozavestjo, strastjo in sprejetjem dejstva, da bodo stvari pač šle narobe, je vse mogoče.

Celo pilotiral sem letalo, se potapljal, smučal, vozil pse po snegu, se peljal z balonom, in doživel še mnogo drugih norih dogodivščin.

 

Ja, to je Martyn! Vir: http://disabilityhorizons.com/2017/04/how-to-be-a-kick-ass-disabled-person/

 

10.   Učiti se. Vedno.

 

Mislimo, da se izobraževanje konča, ko izstopimo iz avtobusa, imenovanega šola. Naj bo to pri 16,18, 21 ali 33 letih, večina jih po šolanju gre delat in se neha učiti.

Zame pa izpolnjeno življenje pride z novimi izkušnjami, konstantnim učenjem in prispevanjem. V zgornjih nasvetih delam vse troje – pridobivam izkušnje, se učim in prispevam.

Učenje je potrebno gojiti. Prebral sem mnoge bloge in knjige, poslušal podcaste, avdio knjige in pregledal YouTube videe.

Vsaka informacija mi da nek nov pogled, ideje in na koncu tudi zmožnost, da nekaj vrnem svetu. Krasen cikel!

 

Ključ do ZAKON tebe si TI

 

Legenda na vozičku je malo prismuknjena in subjektivna izjava. Vsak je unikat, najsi bo invaliden ali ne. Poleg tega invalidnost ne določa ljudi, definitivno pa vpliva na njih.

Z zagotavljanjem, da si neodvisen kar se tiče izbire in nadzora, da postaja svet vse bolj dostopen in vključujoč, da pridobivaš nove izkušnje, poglede, in da nekaj prispevaš s svojimi edinstvenimi talenti, bomo vsi na boljšem.

 

Malo osladen zaključek – živi svoje sanje. Vse je v tvoji glavi in v tvojih rokah. Vso srečo!

 

 

Martyn, hvala ti za delitev izkušenj in napotke.

 

 

Pridem.si

 

Vir:

 

http://disabilityhorizons.com/2017/04/how-to-be-a-kick-ass-disabled-person/

 

http://www.martynsibley.com/about-me/


Komentarji:

Oddaj nov komentar