Novice Kenguru - avto za vozičkarje

Kenguru - avto za vozičkarje

 

Za uporabnika invalidskega vozička je vožnja avta, v kolikor je mogoča, neprecenljiva z vidika svobode in mobilnosti. Na žalost pa tudi problematična zaradi izbire pravega avta, velikosti, prostornosti, predvsem pa predelave. Večina jih namreč vozi na ročne komande. In vse predelave znajo biti drage.


In tukaj nastopi Kenguru, prvi električni avto, namenjen ZGOLJ uporabnikom vozička. Kenguru ima že dolgo zgodovino. Originalni koncept je zasnoval Madžar Istvan Kissaroslaki, ki pa se je srečeval s pomanjkanjem financ. Leta 2010 ga je na internetu »izvohala« Stacy Zoern, odvetnica, prav tako na vozičku po bolezni. Istvana je prepričala, in proizvodnjo sta skupaj preselila v Teksas, ZDA.




:

Vir: youtube.com


Kenguru je v bistvu – malo v šali – ovitek za voziček v obliki avta, ki dela na baterije. Prav tako še ni podatkov o njegovi varnosti, saj je celo še manjši od Smart-a. Meri namreč le 2,1 metra v dolžino, in 1,5 metra v višino ter širino (!). Tehta le 290 kilogramov brez baterije. Nima sedežev, voznik se preprosto vanj zapelje z vozičkom skozi zadnja vrata, po klančini. Namenjen je uporabi lokalnih cest, doseže namreč hitrost 50 km/h, s skupnim dosegom okrog 50 kilometrov z enim polnjenjem. Stal bi (po zapisih iz medijev) naj okrog 25.000 $, sami pa pravijo, da cena še ni dokončno znana. Bi se pa cena znala znižati z raznimi zelenimi subvencijami.





Foto: Avto Kenguru


»Avto« je idealen za uporabnike vozička, ki bi se radi po mestu vozili samostojno. Zakaj avto v navednicah? Ker je zaradi svoje teže registriran kot skuter, tako je za njegovo vožnjo dovolj izpit za motor. Je tudi preprost za uporabo. Vanj vstopiš na klančini, ki se avtomatsko spusti zatem, ko se odprejo zadnja vrata, in to le po pritisku na tipko. Uporabnik ostane na vozičku, zgolj »zabremza« se. Komande za upravljanje so podobne tistim na motorju, oz. se šofira s takim krmilom. S ključem ga zaženeš (a le, če je voziček v pravem položaju), in zadnja vrata se zaprejo. Velika prednost je njegova preprostost in hitrost uporabe. V primerjavi s klasičnim presedanjem in zlaganjem vozička v avto, ki je kar potratno, si s Kengurujem v 15 sekundah pripravljen za vožnjo!

Foto: Vstop v avto Kenguru



Če želite uživati  v na novo odkriti svobodi, preprosti uporabi, poleg tega pa poskrbeti še za okolje, obiščite uradno stran Kenguruja večkrat, saj več informacij zaenkrat ni znanih. Lahko jih kontaktirate tudi direktno tule. So pa nekateri mediji že poročali, da bi naj bil Kenguru dosegljiv v roku 12-18 mesecev.


Ta članek je nastal v sodelovanju z Rezervniavtodeli24.si



Pridem.si





 

Viri:

 

https://www.citylab.com/design/2014/02/electric-car-designed-especially-people-wheelchairs/8385/

https://kdsmartchair.com/blogs/news/26575619-kenguru-the-car-for-wheelchair-users

http://www.kengurucars.co.uk/contact.html

http://www.transfermaster.com/blog/view-post/Kenguru-Electric-Mobility-Vehicle-For-The-Disabled-1


Komentarji:

Oddaj nov komentar