Novice Novo zdravilo daje upanje tistim z multiplo sklerozo

Novo zdravilo daje upanje tistim z multiplo sklerozo

 

Po oceni Združenja multiple skleroze Slovenije bi naj obolelih za to boleznijo bilo preko 3.500 Slovencev. In kar okrog 400.000 Američanov. Za multiplo sklerozo (v nadaljevanju MS) sicer ne poznamo ne vzroka ne nastanka bolezni. Gre za avtoimunsko bolezen centralnega živčnega sistema. In novo zdravilo bi lahko pomenilo olajšanje za tiste z najhujšo obliko bolezni. V bistvu za vse obolele.

Pred šestimi leti, ko je bila stara 45 let, je začel Jerrie Gullick boleti hrbet, noge, prihajalo je do otopelosti in izčrpanosti. Komaj je še hodila, delati več ni mogla.»Mogla sem dati odpoved po 7-8 mesecih od postavitve diagnoze«, se spominja Jerrie. »Izčrpanost je bila prevelika«. Diagnoza je bila MS.

Mnogi z MS lahko to svoje stanje obvladujejo s pomočjo večih zdravil. A Gullickova je ena izmed 10-15% pacientov, ki imajo progresivno obliko MS, katera nima potrjenega zdravila. In pri kateri se sčasoma stanje poslabšuje.

Pred tremi leti se je pridružila kliničnim raziskavam z uporabo intravenoznega zdravila »Ocrelizumab«. Pod »Ocrevus«, kot bi se naj to zdravilo tudi prodajalo, je podpisan švicarski farmacevtski gigant Roche, skupaj s svojo kalifornijsko podružnico Genentech. Gre pa za »humanizirano monoklonsko« protitelo. Terapija je usmerjena proti limfocitom B z CD20 markerji, kar zavira imunski sistem pacienta. To tudi zmanjša napade imunskega sistema na lastne nevrone, kar je tudi glavna patogeneza MS.


Vir: https://multiplesclerosisnewstoday.com

Ed Tobias, upokojen novinar, ki je bil diagnosticiran z MS že v 1980. letih, je na svojem blogu malo bolj »po domače« obrazložil, kako vse vidi. Limfocit B so bele krvničke, ki ustvarjajo protitelesa za obrambo pred infekcijami. Pri nekaterih z MS ta protitelesa nosijo abnormalna protitelesa. Znanstveniki menijo, da te »lažne« celice igrajo pomembno vlogo pri tem, kako imunski sistem napada možgane in hrbtenjačo pri MS. Ocrelizumab se veže na molekulo CD20 na površju belih krvničk in jih tako izključijo iz cirkulacije. Rezultat je zmanjšanje MS aktivnosti. Medtem ostane imunski sistem sposoben obrambe pred infekcijami, kot je PML, potencialni stranski učinek trenutnih zdravil za MS.


Foto: Ed Tobias, upokojeni novinar z MS. 
Vir: https://twitter.com

Podjetje Roche je pred kratkim objavilo izsledke raziskav, kjer so analizirali učinkovitost in varnost zdravila pri 732 pacientih s progresivno obliko MS. 300 miligramov zdravila so jim vbrizgali v žilo vsaka dva tedna, in to 6 mesecev. Razultati so bili zadovoljivi. Zmanjšalo se je napredovanje bolezni (pri tistih, ki so zdravilo prejemali vsaj 12 tednov) za 24 odstotkov, v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo.

 

Ameriška FDA je sicer že februarja 2016 to zdravila označilo kot potencialno za MS. Kot so namreč še pokazali izsledki drugih raziskav, je zdravilo zelo učinkovito tudi pri tistih, ki nimajo progresivne oblike. Tudi Roche trdi, da je to prvo tako zdravilo, ki učinkuje pri vseh oblikah MS.

Tudi newyorški nevrolog, dr. Fred Lublin, je navdušen: »To je velika stvar. Potrebno je začeti z uspehom, in to je ta začetek. To je začetek obdobja zdravljenja progresivne oblike MS«. Gulickijeva pa pravi, da ji daje to zdravilo novo upanje. »To bom imela še naslednjih 20 let, kar je dobro. Prej sem mislila, da bom vezana na posteljo v roku petih let«. Tako vidi obris neke sprejemljivejše prihodnosti.

A zdravilo še ni dosegljivo v prosti prodaji. FDA skupaj s proizvajalci dela na tem, da bi bilo čim prej potrjeno in na voljo. Trenutno še ocenjujejo morebitne stranske učinke. Pričakuje pa se, da bo dokončna odločitev, ali se zdravilo lahko prodaja ali ne, prišla do konca marca 2017.


O vsem boste še pravočasno obveščeni tudi na www.pridem.si!


Pridem.si

 

Viri: 
http://www.cbsnews.com/news/new-drug-gives-hope-for-those-with-progressive-multiple-sclerosis/
https://www.gene.com/
https://multiplesclerosisnewstoday.com/2016/12/23/still-waiting-ocrevus/
https://multiplesclerosisnewstoday.com/ocrevus-ocrelizumab-for-primary-progressive-multiple-sclerosis/
https://themswire.com/2016/05/25/good-test-results-for-primary-progressive-ms-drug-ocrelizumab/
http://www.zdruzenje-ms.si/multiplaskleroza/
https://twitter.com
https://multiplesclerosisnewstoday.com

 

 

 

 

 

Komentarji:

Oddaj nov komentar