Novice Novo zdravljenje zmanjša nevropatske bolečine ob poškodbi hrbtenjače

Novo zdravljenje zmanjša nevropatske bolečine ob poškodbi hrbtenjače

 

Forbes je utrpel poškodbo hrbtenice pred 14 leti. Kar ga je prisililo k uporabi invalidskega vozička. Ampak, kot sam pravi, mu je nekaj drugega skoraj vzelo voljo do življenja, in ne paraliza.

 

In sicer električni šoki bolečin v delih telesa, ki so paralizirani. »Bilo je grozno. Neizmerno boleče. In nikoli ni prenehalo. Zbudiš se, tam je. Cel dan boli. Greš spat – spet boli«. Njegova poškodba je nekje sredi prsnega koša. Torej lahko uporablja svoje roke in dlani, ne premika in zaznava pa nog in bokov.  

 

Čuti pa ostro bolečino, podobno električnim šokom, pod mestom poškodbe. Želel jo je ustaviti, a nič ni pomagalo. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da živi okrog 25 milijonov ljudi po svetu s poškodbo hrbtenjače. Te ponavadi povzročijo paralizo. Še en pogost stranski učinek je nevropatska bolečina, torej senzacije, ki jih Forbes opisuje. Nevropatska bolečina ustvarja občutek elektrošokov v delih telesa, kjer več ni normalne senzacije (občutka, čutenja). V nekje 10 odstotkih primerov je ta občutek tako hud in neusmiljen, da žrtve pomislijo celo na samomor. Tudi Forbes je.

 

»Poskusil sem praktično vsako zdravilo, telovadil, poskusil ... Vse. Samo, da bi to bolečino zaustavil. Pa se ni ustavila. Delal sem na banki, a to je bilo to. Dal odpoved in se odločil, da bo to konec. Nisem več mogel zdržati«.Vir: pixabay.com


A potem je slišal za zdravnika iz Kolorada, ki izvaja operacije na hrbtenici, katere ustavljajo to »samomorilsko bolečino«. Scott Falci je šef kirurgije v Craig Hospital v Denverju. Ta bolnišnica se specializira za pomoč pacientom po poškodbi hrbtenjače. Falci je pomagal stotinam pacientov z neznosnimi nevropatskimi bolečinami. Za poškodovance tradicionalne oblike za zmanjšanje bolečin pogosto odpovejo. Nekateri zdravniki jim celo pravijo, da je vse v njihovi glavi. »Ko končno pride pacient do mene, sem njegova zadnja bilka upanja. Večini se namreč celo pove, da je to psihološki problem«. A sodeč po Falciju, je to v glavnem problem hrbtenice. Problem, katerega odpravi z operacijo.

 

Pri tem s svojo ekipo najprej ure in ure samo odkriva hrbtenico. Potem iščejo svetleče, bele »vstopne točke«. Te, ki so velikosti kovanca, so polne tisočih celic. Tu živci prinesejo senzacijo iz telesa in jo usmerijo v hrbtenjačo. »Te živčne celice, ki so v drugih delih telesa, ne potujejo vse gor do možganov. Najprej se povežejo z drugimi živčnimi celicami v hrbtenjači in tem prepustijo komunikacijo z možgani.


Vir: pixabay.com


S posebnim instrumentom Falci preiskuje električne signale, ki jih te živčne celice proizvedejo. Ponavadi najde miren signal. Ko pa najde hiperaktivno živčno celico, ve, da je našel problematično področje. »Hiperaktivne živčne celice, rečejo jim vroče točke, hot spots, kar streljajo z veliko energijo, ko ne bi smele«. Pravi še, da le-te lahko povzročijo samomorilsko bolečino. Lahko jih je na stotine. Najde jih pod mestom poškodbe in ubije s toploto.

 

Pravi, da lahko živčni signali v telesu tudi zaobidejo hrbtenico. Podobno kot gremo pri prometni nesreči na avtocesti na lokalno cesto. Ko hiperaktivne celice ustvarijo obvoz v telesu, nosijo napačne signale bolečine, trdi Falci. Torej, s tem, ko ubije te vroče točke pod mestom poškodbe, odstrani bolečino. Kot sam pravi – to je lahko življenjsko pomembno za nekoga.

 

In tudi je bilo, za Jona Forbesa. Operacijo je imel pred dvema letoma. Samo dva meseca po operaciji je že začel z novo službo, še odgovornejšo. »Te dni sem precej srečna oseba. Nisem 100% brez bolečin, a lahko živim, in želim živeti ...« Forbes je neizmerno hvaležen Falciju za to. Slednji pa načrtuje objaviti novo raziskavo, ki bi podrobneje prikazala ta »obvoz živčnega sistema«.

 

Pridem.si 

Vir:

 

http://learningenglish.voanews.com/a/new-treatment-spinal-cord-injury/3681835.html

 

Komentarji:

Oddaj nov komentar