Novice Stephen Hawking: Premaguje ALS že več kot 50 let

Stephen Hawking: Premaguje ALS že več kot 50 let

 

Stephen Hawking je bil rojen na današnji dan, 8. januarja 1942, točno 300 let po smrti Galilea. Danes je tako dopolnil 75 let. 75! In s tem več kot samo premagal verjetnostni račun, do kdaj bi že »moral umreti«. V bistvu premaguje svoje neozdravljivo stanje in diagnozo že več kot pol stoletja.


Foto: Stephen Hawking, Vir: www.independent.co.uk


Svetovno znani teoretični fizik je tako uspel svoje ideje o črni luknji in kvantni gravitaciji predstaviti širši publiki. A, večino časa, odkar je v javnosti, je bil Hawking vezan na invalidski voziček. To pa zaradi amiotrofične lateralne skleroze (ALS), ki je napredujoča bolezen motoričnih (gibalnih) živčnih celic v možganski skorji in/ali hrbtenjači. Od leta 1985 naprej komunicira preko lastnega računalniškega sistema, katerega upravlja s svojim licem. Prav tako ima spremljevalca oz. asistenco 24/7.

 

A njegovo stanje ga ni niti približno zaustavilo. Hawking je bil 30 let redni profesor matematike na Univerzi Cambridge. Še danes je direktor raziskav na oddelku za fiziko, kot tudi ustanovitelj centra za teoretično kozmologijo na omenjeni univerzi.

 

Podobno kot njegov um, je izjemna njegova bolezen. ALS pomeni namreč za večino pacientov smrtno obsodbo. Mnogi z ALS, ki je poznana tudi kot Lou Gehrigova bolezen, po tem znanem ameriškem igralcu baseball-a, ki ji je podlegel v 1930-ih, so diagnosticirani okrog 50. leta, in umrejo v prvih petih let. Hawkingovo stanje je bilo prvič diagnosticirano v kratkem po njegovem 21. rojstnem dnevu. Takrat se ni pričakovalo niti, da bo dočakal svoj 25. rojstni dan.

 

A Hawkingu nikakor ni bilo lahko. Aprila 2009 so ga na primer že praktično pokopali. Končno bi naj prišel trenutek, katerega so zdravniki napovedovali že desetletja. Njegova Univerza v Cambridgu mu je po tem, ko je zbolel, dala slabo prognozo. Stanje bi naj bilo resno, Hawking je bil na testiranjih na univerzi. Mediji so ga takorekoč že pokopali. Zgledalo je, da se bo čas končal za nekoga, ki je sam pojem čas tako jasno obrazložil. Toda, kot je v njegovi navadi, je Hawking preživel. In to s pomočjo svoje žene in treh otrok. Pa ne samo, da še živi, on naj »ne bi smel« početi stvari, ki jih še vedno počne. Ne bi smel pridigati o obstoju Boga, biti vznemirjen glede umetne inteligence ali človeške zmožnosti samo-uničenja. Vsekakor pa naj se ne bi bil sposoben udeležiti BAFTA-e, britanskih oskarjev, lepo zleknjen v svoj voziček, kateri ga prenaša že leta, in tam izražati občudovanje nad njegovo nedavno biografijo, ki je počastila njegov življenjski boj. Pa kljub temu, še vedno vse to in še več še kako počenja!

 

Težko je sploh pretiravati o tem, kako smrtna je ALS. Bolezen lahko prizadane vsakogar. Najprej »prinese« mišično slabost, izgubo in propad mišic, paralizo, na koncu še odvzame zmožnost govora, požiranja in celo dihanja. Ameriško ALS združenje ocenjuje, da je povprečna življenjska doba od 2-5 let po diagnozi. Več kot 50% preseže 3 leta. Samo 20% jih živi dlje od 5 let. Od tam naprej številke močno padajo. Manj kot 5 odstotkov jih preživi več kot dve desetletji.

 


Foto: Mladi Stephen Hawking,
Vir: stephenhawkingunofficialwebsite.weebly.com 


In... potem je tu Stephen William Hawking. To »dvodesetletno znamko« je sedaj presegel že dvakrat, najprej leta 1983, potem še 2003. Ta njegova sposobnost preživetja je tako izjemna, da mnogi strokovnjaki trdijo, da sploh ni možno, da bi imel ALS, glede na to, kako smrtna je. Drugi pravijo... Da preprosto niso videli še nikogar takega.

 

»Izjemen je«, je že leta 2002 povedal Nigel Leigh, profesor na King's College v Londonu. »Nisem slišal za nobenega, ki bi z ALS živel tako dolgo. Nenavadno je ne samo to, kako dolgo že živi, ampak to, da izgleda, kot da bi bolezen izgorela. Deluje tudi relativno stabilen. Tako stanje je zelo zelo redko.

 

Ta opis nikakor ni nenavaden. Več kot desetletje za tem, leta 2012, ko je upihnil 70. svečko, je bilo še več strokovnjakov začudenih in presenečenih. Kaj ga torej dela drugačnega od ostalih? Zgolj sreča? Ali je ta nadčloveška narava njegovega uma nekako zaustavilo to, kar se je sicer zdelo kot neizbežna usoda? Noben ni siguren. Še sam Hawking, ki nam sicer lahko podrobno obrazloži vse mehanizme, ki vodijo naš univerzum, je previden, ko pride do tega vprašanja – torej do (še enega) njegovega dosežka, ki »tekmuje« z njegovimi akademskimi dosežki. »Mogoče je moja oblika ALS-ja taka zaradi slabe absorbcije vitaminov«, sam pravi.

 


Foto: Ice bucket challange (način ozaveščanja ljudi o bolezni ALS)
Vir: www.bbc.com 

Njegov boj z ALS je drugačen od samega začetka naprej. In prav to bi naj, sodeč po znanstvenikih, delno razložilo njegovo dolgo življenje. ALS pride ponavadi kasneje v življenju, povprečna starost ob diagnozi je 55 let. A Hawkingovi simptomi so se pokazali že v rani mladosti. Vse se je pa začelo s ... spotikanjem. »V mojem tretjem letu na Oxfordu sem opazil, da postajam vse bolj neroden, enkrat ali dvakrat sem celo padel brez očitnega vzroka,« je Hawking nekoč napisal. »Ampak šele na Cambridgu je tudi oče to opazil, in me peljal do družinskega zdravnika. Ta me je napotil do specialista, in v kratkem po 21. rojstnem dnevu, sem šel v bolnico na teste. Velik šok zame je bil, da imam živčno-motorično bolezen«.

 

Že res, da ga je zgodnja diagnoza obsodila na življenje s to boleznijo, mu je pa dala tudi možnost preživetja za dlje časa od tistih, ki dobijo to diagnozo pozneje. »Ugotovili smo, da je življenjska doba pri mlajših pacientih precej daljša, merjena v več letih, v nekaterih primerih celo več kot 10,« je povedal Leigh. »ALS je drugačna zver, če jo dobiš mlajši, in – začuda – noben ne ve, zakaj«.

 

Leo McCluskey iz univerze v Pennsylvaniji nam pojasni, da ALS ubija na dva načina. En prizadane dihalne mišice. »Pogost vzrok smrti so težave pri dihanju«. Drug vzrok je odpoved mišice zapiralke, kar privede do dehidracije in nezmožnosti hranjenja. »Če nimate ti dve težavi, lahko živite dlje časa«.

 

Ampak – tako dolgo, kot živi Hawking? Kar se tega tiče, on sam pravi, da mu je njegovo delo prineslo leta, ki jih drugim ne bi. Nekdo v bolj fizični stroki, kot npr. omenjen igralec baseball-a, ne bi moral funkcionirati na tako visokem nivoju. »Vsekakor je pomagalo to, da imam službo, in da tako dobro zame skrbijo,« je povedal za New York Times leta 2011. »Srečo imam, da delam v teoretični fiziki, eni redkih področij, kjer invalidnost ni resnejša ovira«.

 

Če karkoli, Hawking ponazarja različne načine, kako lahko ALS prizadane posameznika. »En izjemen, neverjeten primer,« pravi McCluskey. Prav tako pa je to eden najbolj osupljivih nasprotij sodobne »pop scene«. Tu imamo silhueto shujšanega moža, s povešenimi rameni, ohlapno ustnico in edinstvenim izrazom na obrazu. Potem pa je tu tudi Hawkingov nenadkriljiv um, ki posega po zvezdah.


Tudi on sam opozarja in želi na splošno samo najboljše vsemu človeštvu. Na eni od tiskovnih konferenc je namreč izrazil zaskrbljenost nad našo usodo. Ima pa predloge, kako nas »rešiti«. Najprej: poskušajmo biti prijaznejši en do drugega. In tako kot on sam želi vse samo najboljše za vse ljudi, želimo tudi mi njemu - Vse najboljše Stephen Hawking!


 

Pridem.si
 


Viri: 

http://www2.kclj.si/ikn/INFO/ALS/ALS.htm

http://www.hawking.org.uk/about-stephen.html

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/how-stephen-hawking-is-still-alive-defying-als-and-the-worst-expectations-10074974.html

http://www.newser.com/story/203150/stephen-hawking-wasnt-supposed-to-live-past-25.html

http://www.newser.com/story/203100/stephen-hawking-to-survive-weve-got-to-be-nicer.html

https://www.sciencerecorder.com/news/2015/02/24/stephen-hawkings-als-appears-to-have-almost-burnt-out-says-neurologist/

https://www.scientificamerican.com/article/stephen-hawking-als/
www.bbc.com 
stephenhawkingunofficialwebsite.weebly.com 
www.independent.co.uk


Komentarji:

MARJAN, 11. januar 2017
zanimivi članek ,kateri mi je dal misliti.Vseeno pa je pri vsaki bolezni pomembno,da si deležen nekaj sreče,s tem ne mislim na HAWKINGA

Oddaj nov komentar