Novice Uporaba COMPEX elektrostimulacije mišic

Uporaba COMPEX elektrostimulacije mišic

 Vir: youtube.com
Že nekaj časa sem se spogledovala z idejo o poizkusu elektromagnetnih stimulatorjev. Letos pa sem dobila tudi konkretno možnost, da poizkusim in sama doživim to »čudo tehnike«. Pomembno je, da električna stimulacija ni premočna, saj zaradi moje bolezni - mišične distrofije - ne želim, da pride do bolečin in utrujenih mišic, ker se zaradi narave bolezni le-te ne zmorejo obnavljati (regenerirati). 


»Torej, to je moja enkratna priložnost,« si rečem, »da preizkusim novo metodo telovadbe.« 19 let je, odkar sem na invalidskem vozičku, in mišično moč izgubljam postopoma po celem telesu. Za ohranjanje svoje kondicije hodim na fizioterapijo in občasno na plavanje. Torej…

Zahvaljujoč PRIDEM.SI sem spoznala Klemna (zaposlenega v podjetju Kreja d.o.o., zastopnik za Compex stimulatorje), ki mi je kar na dom prinesel opremo, da jo preizkusim. »To je bila prijateljska naveza«. Predstavil mi je program za mišične atrofije, ki ima blago stimulacijo, ravno primerno za mišične bolezni. Sprva sem preizkusila električne stimulatorje na roki, na bicepsu. Občutek je bil, kot da mi »mravljinčki« hodijo pod kožo. Le-te sem čutila vse do konic prstov.

 


Na sliki: Tina
Avtor: Grega Jerič


 

Stimulator sem uporabljala (in ga seveda še uporabljam) več mesecev. Moje dnevno treniranje s Compex-om vključuje rabo na rokah, nogah in na ramenskem obroču. Stimulator uporabljam kot dodatek k svoji redni fizioterapiji.


Uporabljam ga na večih mestih/sklopih hkrati (npr. rokah – bicepcih ter tricepsih). Tako za trening porabim od pol ure do 2 uri na dan, odvisno, koliko mišic želim spodbuditi. Uporabljam ga dnevno oziroma imam dan premora, ali pa stimuliram drugi sklop mišic kot dan poprej, tako da ni prekomernega treninga. Ne uporabljam pa ga ob dnevih, kadar imam fizioterapijo.


Občutek stimulacije, »mravljinčkov«, je prijeten, če je ravno prav močna stimulacija. V kolikor je premočna, povzroči pekočo bolečino na stimulirani točki, in če je ta izpostavljena predolgo, povzroči »muskelfiber«. Sama postopam na način, da sem z električno stimulacijo pričela z najnižjo stopnjo. Nisem uporabila veliko stopenj, marveč imam že na prvi ali drugi stopnji zadovoljivo stimulacijo. Pomembno mi je, da je mišica aktivna in da se zbudi in poživi njeno vitalnost. Ob tem krčim/stiskam mišice in se ob tem v mislih osredotočim na posamezen gib. Stimulator Compex je dober, ko fizično ne zmoreš biti aktiven (npr. zaradi kakšnih ran ali poškodb) in z njegovo pomočjo spodbudiš ostale dele telesa, da se mišične celice spomnijo svojega delovanja.


Po vadbi včasih uporabim tudi masažo ali pa program limfne drenaže za sprostitev mišičnega tonusa. Pred uporabo stimulatorjev sem redno hodila na fizioterapijo. Ker včasih nisem uspela, sem tako tudi po 14 dni ali več ostala brez razgibavanja. Po nekem času neaktivnosti sem vedno občutila utrujenost. Sedaj pa kljub izpadu fizioterapije, ki je seveda velik finančni zalogaj, uporabljam stimulacijo in opazim manjšo utrujenost.


Compex se mi zdi odlična metoda terapije poleg redne ali občasne fizioterapije, saj mi koristi, da zbudim in poživim svoje telo ter vzdržujem svojo telesno kondicijo tudi v času neaktivnih dni. Sama ga bom definitivno uporabljala še naprej. Toplo priporočam!

 


Strokovno svetovanje, prodaja in podpora:


KREJA d.o.o., Ljubljanska cesta 42, Trzin

Telefon: 01 564 17 14, 041 600 455

E-mail: info@kreja.eu  www.kreja.eu

 

Mišični elektrostimulatorji COMPEX: Uradno zastopstvo, prodaja in servis KREJA d.o.o.

 

 

Za Pridem.si: Tina Cerk


Komentarji:

Oddaj nov komentar