Novice Zakaj so podgane s paraplegijo spet shodile?

Zakaj so podgane s paraplegijo spet shodile?

 


S pomočjo (robotsko asistirane) rehabilitacije in elektrokemične stimulacije hrbtenjače so podgane s poškodovano hrbtenjačo povrnile nadzor nad sicer paraliziranimi udi. Toda kako ukazi možganov za hojo zaobidejo mesto poškodbe in vseeno dosežejo hrbtenjačo, da se te kompleksne naloge izvršijo? Znanstveniki iz EPFL (inštituta v Lozani) so prvič nasploh opazovali, kako možgani vzpostavijo nove poti. Terapija povzroči rast novih povezav vse od motornega korteksa do hrbtenjače, in to pod mestom poškodbe.

»Možgani razvijejo nove anatomske povezave iz področij živčnega sistema, kateri so nepoškodovani,« pravi znanstvenik iz EPFL Gregoire Courtine.

»Okrevanje ni spontano,« razloži še ena znanstvenica v ekipi, Leonie Asboth. »Živali je potrebno vključiti v intenzivno terapijo, da se vse spet ponovno poveže. V našem primeru to pomeni elektrokemično stimulacijo hrbtenjače skupaj z aktivno fizioterapijo«.

 

Courtine in Asboth v laboratoriju. Vir: EPFL


V Courtinovem laboratoriju so se podgane s popolno paraplegijo spet naučile hoditi z omenjeno celovito terapijo. Po zgolj nekaj tednih so ponovno prevzele nadzor nad prej paraliziranimi udi, celo brez elektrostimulacije. Podrobnosti same raziskave si lahko preberete tukaj, saj smo o tem že pisali.


Toda zakaj je do ponovnega premikanja nog sploh prišlo?

 

S primerjavo med možgani zdravih in poškodovanih podgan po terapiji so identificirali posebno področje v možganskem deblu, kot ključno za okrevanje. To so ugotovili z uporabo posebnih orodij za aktivacijo povezav v glavi. V bistvu so poskenirali celoten živčni sistem in nevralne poti. Tako se točno vidi, da poškodovani nevroni niso zrasli nazaj spontano, ampak je terapiji sledila reorganizacija, nastanek novih povezav v mestih nad poškodbo.

Še vedno pa moramo počakati, da bi vedeli, ali lahko t.i. nevroprostetična rehabilitacija tudi pri ljudeh vodi do ponovnega oživčenja med možgani, možganskim deblom in hrbtenjačo. Courtine je optimističen: »Že smo pokazali neverjetne sposobnosti živčnega sistema, da v njem ponovno zrastejo nove povezave. In to celo hitreje pri ljudeh kot glodalcih. Trenutno testiramo našo terapijo na ljudeh s poškodbami hrbtenjače v univerzitetni bolnišnici v Lozani (CHUV)«.  

 

Courtine, ki je o tej terapiji že pred leti predaval na TEDx konferenci, je očitno že zelo blizu svojemu cilju, »zdravilu« za poškodbe hrbtenjače. O njegovih raziskavah vas bomo še obveščali!

 

 

Pridem.si

 

 

Viri:

 

https://actu.epfl.ch/news/paraplegic-rats-walk-again-after-therapy-now-we-kn/

https://m.medicalxpress.com/news/2018-03-paraplegic-rats-therapy.html

https://spinalcordresearchandadvocacy.wordpress.com/2018/03/20/paraplegic-rats-walk-again-after-therapy-now-we-know-why/ 
Komentarji:

Oddaj nov komentar